powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Value Betting

To value betting είναι ο αυστηρά μαθηματικός υπολογισμός της πιθανότητας επιβεβαίωσης ενός αγώνα και αν αυτή η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη από την προσφερόμενη απόδοση (not value) αν είναι ίδια με την προσφερόμενη απόδοση (fair bet) ή αν είναι μικρότερη από την προσφερόμενη απόδοση (value bet). Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κάθε προσφερόμενη απόδοση αντιπροσωπεύει μία πιθανότητα. Την πιθανότητα κάθε απόδοσης μπορείτε να την υπολογίσετε από τον τύπο
100/x=y%
Όπου x=απόδοση y=πιθανότητα
Δηλαδή αν μία απόδοση είναι 1.85, η πιθανότητα επιβεβαίωσης του σημείου με βάση την απόδοση είναι 100/1.85=54.054%
Αν μιά απόδοση είναι 8, η πιθανότητα επιβεβέωσης του σημείου με βάση την απόδοση είναι 100/8=12.5%
Αντίστοιχα με την πιθανότητα επιβεβαίωσης του σημείου με βάση την απόδοση του κάθε σημείου που προσφέρεται από τους μπουκ ή τα ανταλλακτήρια, υπάρχει και η η πιθανότητα επιβεβαίωσης ενός σημείου με βάση την προσωπική εκτίμηση του κάθε παίκτη η οποία είναι αποτέλεσμα της διαίσθησης, μελέτης κρίσης πληροφοριών κλπ.
Αν λοιπόν η πιθανότητα που εκφράζεται από την προσωπική σας εκτίμηση είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα που εκφράζεται από τις αποδόσεις τότε το στοίχημα είναι value.
Δηλαδή αν:
100/απόδοση > πιθανότητα επί τις 100 της προσωπικής σας εκτίμησης στο γεγονός =not a value bet
100/απόδοση = πιθανότητα επί τις 100 της προσωπικής σας εκτίμησης στο γεγονός = fair bet
100/απόδοση < πιθανότητα επί τις 100 της προσωπικής σας εκτίμησης στο γεγονός = value bet
Συμπέρασμα
Φυσικά για κάποιον ένα στοίχημα είναι value για κάποιον άλλο είναι not a value bet. Αυτό οφείλεται στο ότι η παραπάνω φόρμουλα εξαρτάται καθαρά από την προσωπική εκτίμηση του κάθε ένα. Πάντως αν πιστεύτετε ότι η πιθανότητα όπως εκφράζεται από την προσωπική σας εκτίμηση είναι κοντά στην πραγματικότητα τότε σίγουρα να ακολουθήσετε

Υ.Γ.
Το ταμειο μας μετα την νικη της Τσελσι με 2-0 επι της Αρσεναλ εγινε:
190+(-100)=+90€

Δεν υπάρχουν σχόλια: